Zelfzorg Yoga Scholenproject

Het ‘Zelfzorg Yoga Scholenproject‘ is in het leven geroepen met allereerst de intentie meer aandacht te vragen voor de hoge prevalentie vroegkinderlijke trauma’s in Nederland en de impact die het heeft op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast heeft het Zelfzorg Yoga Scholenproject ten doel scholen te ondersteunen bij het creëren van een traumasensitief schoolklimaat en Zelfzorg-yoga aan klassen te bieden om te kunnen oefenen met zelfregulatie-technieken.

Het project is volledig gebaseerd op de evidence based TCTSY. Het wordt voor iedere school op maat gemaakt en vindt plaats in samenwerking met de docenten en leerlingen.

Dit project wordt door Hilda Kandil-Balog geleid, in samenwerking met Trauma Sensitive Yoga Nederland.

 

Waarom is een traumasensitieve aanpak nodig?

Ingrijpende, traumatische gebeurtenissen komen ontzettend veel voor bij leerlingen in alle lagen van de bevolking. Deze gebeurtenissen kunnen een enorme impact hebben op de groei en ontwikkeling van het brein en kunnen daardoor het denken, voelen en gedrag verstoren. De constante stress die hiermee gepaard gaat is met name schadelijk wanneer een persoon geen veiligheid van een betrouwbare volwassene heeft kunnen ontvangen in de eerste jaren van zijn/haar leven.

Als gevolg hiervan kan leren en omgaan met anderen een enorme opgave zijn. Docenten kunnen op hun beurt hun werk hierdoor als best zwaar ervaren en het gevoel hebben niet genoeg te kunnen betekenen of juist handelingsverlegen worden. De ingrijpende ervaringen van leerlingen kunnen onbewust impact op docenten hebben. Het goede nieuws is dat herstel en groei mogelijk is. Scholen kunnen het verschil maken in de levens van deze leerlingen.

 

Aanpak

Ondersteuning op school die gericht is op het creëren van een leerklimaat waar leerlingen zich enerzijds veilig genoeg voelen om tot leren te komen en anderzijds de eigen emoties te leren reguleren kan een effectieve benadering zijn. Zelfzorg Yoga Scholenproject richt zich op beide aspecten. Deze interventie is geen quick-fix, maar een investering in het welbevinden van leerlingen en een veilig schoolklimaat voor iedereen.

 

Zelfzorg Yoga Scholenproject

Wat we weten uit onderzoek is dat herstel van ingrijpende gebeurtenissen middels het lichaam ervaren kan worden. Het unieke van deze interventie is dat deelnemers niets hoeven uit te leggen en te vertellen. Op een trauma-sensitieve manier samen bewegen zorgt ervoor dat leerlingen samen met hun docent en facilitator mogen ervaren wat zich in hun eigen lijf afspeelt, op hun eigen tempo. Tegelijkertijd nodigt de situatie uit langzamerhand te bouwen aan het vertrouwen in jezelf en de ander én heeft het een positieve uitwerking op de veiligheid en de sfeer in de klas. De vijf kernelementen van deze interventie zijn: uitnodigend taalgebruik, keuzes maken, interoceptie, gedeelde authentieke ervaring en zonder dwang.

Leerlingen kunnen o.a. ervaren:

• leren aanwezig te zijn in het moment oefenen met keuzes maken
• ervaren van effectieve actie te nemen
• je omgeving aanvoelen
• het verschil leren voelen tussen het aanspannen en ontspannen van spieren
• verbinding maken met je lichaam en de omgeving d.m.v. van ademhaling

Zie folder om het volledige project te zien. NE of EN

Spreekt Zelfzorg Yoga Scholenproject je aan?
Je bent welkom om een afspraak met mij in te plannen.

_22A9384
Trauma-Sensitive Yoga

Een bewezen behandeling voor PTSS, complexe en ontwikkelingstrauma. Met bewuste aandacht en milde bewegingen, stapsgewijs, aanwezig durven zijn in het nu. Ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

_91A9333
Yogatherapie

Moderne wetenschap en yoga samen toegepast op een holistische en gegronde manier. De tijd nemen voor jezelf, voor bewuste beoefening, ter ondersteuning van je algehele welzijn, gezondheid en persoonlijke groei.

tsya-aanbod-training-educatie-00001
Educatie & Training

Wat zijn de voordelen van een traumasensitieve werksfeer? En hoe kunnen jouw collega’s of cliënten profiteren van Trauma-Sensitive Yoga?

tsya-aanbod-school-00002
Zelfzorg Yoga Scholenproject

Scholen duurzaam ondersteunen bij het traumasensitiever maken van het leerklimaat en leerlingen zelfzorgtechnieken aanleren.