Yogatherapie is een moderne holistische therapie waarbij de principes en praktijken van yoga worden toegepast om de gezondheid en het welzijn van het individu te verbeteren. Het is een therapie waarbij de leer van yoga gecombineerd wordt met recent medisch onderzoek, wetenschap op het gebied van fysieke en psychische gezondheid en niet te vergeten gezond verstand. Binnen de therapeutische relatie behoort een uitgebreide intake, een fysiek en een ademhalingsonderzoek, doelstellingen, leefstijlmanagement en yogabeoefening.
“Yoga therapy is the professional application of the principles and practices of yoga to promote health and well-being within a therapeutic relationship that includes, personalised assessment, goal setting, lifestyle management and yoga practices for individuals or small groups.”
Yogabeoefening is niet voor iedereen geschikt. Sterker nog, reguliere yogalessen kunnen zelfs schadelijk zijn voor mensen die last hebben van bepaalde fysieke of psychische klachten zoals hoge bloeddruk, hart– en vaatziekten, scoliose, hernia, diabetes, kanker, burn-out, auto-immuunziekten, IBS, PTSS, angsten, om er een paar te noemen. Hier komt het belang van yogatherapie om de hoek kijken. Om een persoon zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen en op een veilige manier het meest uit yogatherapie te kunnen halen is brede biomedische, psychologische en yogakennis nodig. Net zoals de wetenschap zich continu blijft ontwikkelen, ontwikkelt yogatherapie zich ook.
Yogatherapie betekent voor mij een samenwerkingsproces waarbij het mijn taak is om sensitief te zijn naar wat er bij jou zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel speelt en er samen achter te komen welke bewegingsvormen en ademhalingstechnieken jou het beste kunnen ondersteunen. Dit kan per keer verschillen, want iedere dag is anders.
Ik ben opgeleid om met volwassenen en jongeren te werken die verschillende gezondheidsproblemen hebben zoals onder andere: cardiovasculaire problemen, ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen, auto-immuunziekten, musculaire en gewrichtsproblemen, angsten, burn-out, omgaan met verlies, depressie en kanker. Er worden geen diagnoses binnen de yogatherapie gesteld, maar ik ben wel in staat om cliënten te ondersteunen die een diagnose hebben, vaak in samenwerking met andere specialisten zoals bijvoorbeeld psychologen of fysiotherapeuten. Indien nodig kan ik je ook naar een deskundige doorverwijzen.
Binnen mijn praktijk staat voorop:
- Veiligheid: Creëren van een veilige omgeving. Pas als we ons veilig voelen ontstaat er ruimte voor ontspanning en kunnen we nieuwe dingen toelaten.
- Geweldloosheid/geen pijn: Yoga hoort geen pijn te doen in welk opzicht dan ook. We werken met hetgeen dat werkt voor jou op dat moment. Ik pas de asana’s (yogabewegingen) aan zodat jij er baat bij hebt en niet andersom.
- Traumasensitief: Ik werk traumasensitief. Dat betekent o.a. dat ik rekening houd met jouw levenservaringen, zonder dat je er per se over te hoeft te praten.
- Plezier: Yogatherapie is soms hard werken, confronterend, maar voornamelijk plezierig en prettig! Er wordt heel wat afgelachen!
- Evidence based: Ik maak alleen gebruik van yogapraktijken die gebaseerd zijn op gegrond onderzoek.
Yogatherapie is een uitgebreid en holistisch proces dat ontzettend leuk is om samen te doen!
Yogatherapie iets voor jou? Je bent welkom om een afspraak met mij in te plannen en dan kunnen we samen uitzoeken of ik iets voor je kan betekenen.
Trauma-Sensitive Yoga
Een bewezen behandeling voor PTSS, complexe en ontwikkelingstrauma. Met bewuste aandacht en milde bewegingen, stapsgewijs, aanwezig durven zijn in het nu. Ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Yogatherapie
Moderne wetenschap en yoga samen toegepast op een holistische en gegronde manier. De tijd nemen voor jezelf, voor bewuste beoefening, ter ondersteuning van je algehele welzijn, gezondheid en persoonlijke groei.
Yogatherapie voor tieners
Yogatherapie kan waardevol zijn voor jongeren die door een moeilijke tijd gaan of ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt en daar last van ondervinden. Erover praten kan helpen, maar in beweging komen ook! Wat spreekt jou aan?
Educatie & Samenwerking
Door kennisoverdracht en samenwerking komen we verder en kunnen we meer mensen helpen. Scholen en instellingen traumasensitiever maken. Dat kunnen we samen.