Trauma-Sensitive Yoga

Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY) is een op ervaring gerichte traumatherapie die sinds 2014 erkend wordt als een klinische interventie bij complexe trauma’s of chronische, onbehandelbare posttraumatische stressstoornissen (PTSS). Het is ontwikkeld in de VS aan het ‘Center for Trauma and Embodiment’ bij het Justice Resource Institute (JRI) in Brookline, Massachusetts. De oprichters dr. Bessel van der Kolk en David Emerson hebben met veelvuldig onderzoek de impact van trauma op het lichaam kunnen illustreren en aan kunnen tonen dat TCTSY een bewezen effectieve manier kan zijn om symptomen van PTSS en complexe trauma te verminderen.

TCTSY is gebaseerd op traumatheorie, hechtingstheorie en neurowetenschap en gebruikt kernelementen uit de Hatha yoga, waarbij deelnemers een reeks lichamelijke vormen aannemen en bewegingen uitvoeren. De vijf kernelementen van deze interventie zijn: uitnodigend taalgebruik, keuzes maken, interoceptie, gedeelde authentieke ervaring en zonder dwang.

Iedereen is welkom om Trauma-Sensitive Yoga te beoefenen. Trauma-Sensitive Yoga helpt volwassenen en jongeren die last hebben van complexe trauma of PTSS bij het op eigen tempo weer in contact te komen met het eigen lijf in een veilige en ondersteunende omgeving door:

  • Aanwezig zijn in het moment
  • Oefenen met keuzes maken
  • Ervaren van effectieve acties ondernemen
  • Je omgeving aanvoelen
  • Leren aanspannen en ontspannen van je spieren
  • Verbinding maken met jezelf en je omgeving door ademhaling

 

Hilda Kandil-Balog is gecertificeerd TCTSY- facilitator en is bevoegd om het empirisch erkende TCTSY-protocol toe te passen. Zij staat geregistreerd bij het Center for Trauma and Embodiment, Justice Resource Institute (JRI).

Het TCTSY-programma is geregistreerd bij het American National Register of Evidence-based Programs and Practices (NREPP) dat gepubliceerd wordt door SAMHSA (American Substance Abuse and Mental Health Services Administration).

Wil je meer weten over wat Trauma-Sensitive Yoga is? Bekijk dan onderstaande video.

 

_22A9384
Trauma-Sensitive Yoga

Een bewezen behandeling voor PTSS, complexe en ontwikkelingstrauma. Met bewuste aandacht en milde bewegingen, stapsgewijs, aanwezig durven zijn in het nu. Ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

_91A9390_aangepast
Yogatherapie

Moderne wetenschap en yoga samen toegepast op een holistische en gegronde manier. De tijd nemen voor jezelf, voor bewuste beoefening, ter ondersteuning van je algehele welzijn, gezondheid en persoonlijke groei.

_91A9333
Yogatherapie voor tieners

Yogatherapie kan waardevol zijn voor jongeren die door een moeilijke tijd gaan of ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt en daar last van ondervinden. Erover praten kan helpen, maar in beweging komen ook! Wat spreekt jou aan?

_91A9531
Educatie & Samenwerking

Door kennisoverdracht en samenwerking komen we verder en kunnen we meer mensen helpen. Scholen en instellingen traumasensitiever maken. Dat kunnen we samen.