Educatie & Samenwerking

Ben je geïnteresseerd in wat Trauma-Sensitive Yoga voor jouw organisatie zou kunnen betekenen? Of zou je graag Trauma-Sensitive Yoga binnen jouw instelling of school  willen bieden?

Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

TCTSY-introductieworkshop (1,5 uur)

In deze workshop krijgt de organisatie een introductie over hoe TCTSY is ontstaan en wat de kernconcepten en toepassingen van TCTSY zijn. Het is bedoeld om het team uitleg te geven over wat de Trauma-Sensitive Yoga lessen inhouden en wat deze kunnen betekenen voor hun cliënten.

De workshop wordt verzorgd door: Hilda Kandil-Balog, TCTSY-facilitator.

 

TCTSY-training (20 uur)

In deze basistraining van 20 uur maken deelnemers uitgebreid kennis met de kernconcepten en toepassingen van TCTSY. Het is bedoeld als inspiratie voor deelnemers om hun werk meer trauma-kundig te maken.

Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY) werd ontwikkeld in 2003 en sindsdien heeft het programma de interventie uitgevoerd bij naar schatting 25.000 cliënten in meer dan 150 plaatsen in de VS en verder nog 20 landen wereldwijd.

De basistraining wordt gegeven door: Esther van der Sande, trainer en mentor in Nederland, België en Luxemburg en Hilda Kandil-Balog, TSTSY- facilitator. Beiden worden erkend door het het Justice Research Institute in Boston.

Aan het eind van deze training hebben de deelnemers:

  • kennis van de meest recente traumatheorie en neurofysiologie;
  • kennis van de theoretische onderbouwing en methodologie van het TCTSY-model;
  • inzicht in de onderzoeksbasis en empirische basis van TCTSY;
  • inzicht in de toepassing van TCTSY-principes in de praktijk;
  • een ‘afrondingsbrief’ ontvangen na het volgen van de training.

Erkenning

Erkend door het Center for Trauma and Embodiment at The Justice Resource Institute, Brookline, Massachusetts.

Deze basistraining van 20 uur geeft tevens toegang tot het certificeringsprogramma in TCTSY van het Center for Trauma and Embodiment at Justice Research Institute (JRI) Boston.

Deze training is uitsluitend bedoeld voor professionele ontwikkeling. Praten over trauma, zelfs in de context van een professionele training, kan triggering zijn.

Dit event wordt in het Nederlands gefaciliteerd.

 

Trauma-Sensitive Yoga voor instellingen

Het is mogelijk om binnen bepaalde zorginstellingen het Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga protocol toe te passen. Zowel individuele lessen als kleine groepslessen zijn mogelijk.

 

Zelfzorg Yoga Scholenproject

Het ‘Zelfzorg Yoga Scholenproject‘ is in het leven geroepen met allereerst de intentie meer aandacht te vragen voor de hoge prevalentie vroegkinderlijke trauma’s in Nederland en de impact die het heeft op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast heeft het Zelfzorg Yoga Scholenproject ten doel scholen te ondersteunen bij het creëren van een traumasensitief schoolklimaat en Zelfzorg-yoga aan klassen te bieden om te kunnen oefenen met zelfregulatie-technieken.

Wat we weten uit onderzoek is dat herstel van ingrijpende gebeurtenissen middels het lichaam ervaren kan worden. Het unieke van deze interventie is dat deelnemers niets hoeven uit te leggen en te vertellen. Op een trauma-sensitieve manier samen bewegen zorgt ervoor dat leerlingen samen met hun docent en facilitator mogen ervaren wat zich in hun eigen lijf afspeelt, op hun eigen tempo. Tegelijkertijd nodigt de situatie uit langzamerhand te bouwen aan het vertrouwen in jezelf en de ander én heeft het een positieve uitwerking op de veiligheid en de sfeer in de klas. De vijf kernelementen van deze interventie zijn: uitnodigend taalgebruik, keuzes maken, interoceptie, gedeelde authentieke ervaring en zonder dwang.

Leerlingen kunnen o.a. ervaren:

• leren aanwezig te zijn in het moment oefenen met keuzes maken
• ervaren van effectieve actie te nemen
• je omgeving aanvoelen
• het verschil leren voelen tussen het aanspannen en ontspannen van spieren
• verbinding maken met je lichaam en de omgeving d.m.v. van ademhaling

Het project is volledig gebaseerd op de evidence based TCTSY. Het wordt voor iedere school op maat gemaakt en vindt plaats in samenwerking met de docenten en leerlingen.

Dit project wordt door Hilda Kandil-Balog geleid, in samenwerking met Trauma Sensitive Yoga Nederland.

Zie de folder om het volledige project te zien. NE of EN

_22A9384
Trauma-Sensitive Yoga

Een bewezen behandeling voor PTSS, complexe en ontwikkelingstrauma. Met bewuste aandacht en milde bewegingen, stapsgewijs, aanwezig durven zijn in het nu. Ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

_91A9390_aangepast
Yogatherapie

Moderne wetenschap en yoga samen toegepast op een holistische en gegronde manier. De tijd nemen voor jezelf, voor bewuste beoefening, ter ondersteuning van je algehele welzijn, gezondheid en persoonlijke groei.

_91A9333
Yogatherapie voor tieners

Yogatherapie kan waardevol zijn voor jongeren die door een moeilijke tijd gaan of ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt en daar last van ondervinden. Erover praten kan helpen, maar in beweging komen ook! Wat spreekt jou aan?

_91A9531
Educatie & Samenwerking

Door kennisoverdracht en samenwerking komen we verder en kunnen we meer mensen helpen. Scholen en instellingen traumasensitiever maken. Dat kunnen we samen.